SATIRIČKO KAZALIŠTE MLADIH SLAVONSKI BROD

Satiričko kazalište mladih osnovali su 2006. godine članovi bivšega „Gradskoga kazališta“  koji su radom s mladima željeli doprinijeti razvoju kulture u našem gradu.

Danas je Satiričko kazalište mladih skupina mladih ljudi koji s velikim entuzijazmom žele doprinijeti kulturnome razvoju kazališne umjetnosti, a neki od njih postali su i akademski obrazovani glumci, što stvara ozbiljnu pretpostavku za profesionalni glumački ansambl u Slavonskom Brodu. Udruga Satiričko kazalište mladih okuplja sve koji su zaljubljeni u kazalište, glumu i scenu. Kroz trinaest kazališnih sezona prošlo je stotine mladih i nešto starijih osoba. Članom kazališta postaje se putem audicija, a jedino pravilo audicije je da morate imati najmanje petnaest godina.

Satiričko kazalište mladih 2007. godine pokrenulo je međunarodni Festival amaterskih kazališta na otvorenom, popularni „FAK“, koji je danas postao brend i postavio Slavonski Brod visoko na karti kazališnog amaterizma.

Posebnost Festivala je igranje na otvorenom ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“ zbog čega Festival nazivaju i „Amaterske Dubrovačke ljetne igre“.

Satiričko kazalište mladih održava redovno probe u Centru mladih nekoliko puta na tjedan. Sudionici smo i dobitnici glavnih nagrada na raznim festivalima. Osvojili smo 30-ak nagrada za sporedne uloge, scenografiju, kostimografiju, tekstualnu prilagodbu, a dva puta smo bili pobjednici državnog „Festivala kazališnih amatera Hrvatske“. Na najvažnijem amaterskom hrvatskom festivalu dobitnici smo pet nominacija te nagrada za najbolje žensko glumačko ostvarenje, najbolju režiju i najbolju sporednu mušku ulogu, čime smo svrstani u sam vrh amaterskih kazališta u Hrvatskoj.

Predsjednik Satiričkoga kazališta mladih je Tomislav Goll.

 

Link Facebook: web.facebook.com/SKMSB/