O nama

 

 

 

Započela provedba projekta „KUL centar“ u Centru mladih

 

„Kulturni centar mladih – Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar)“ novi je projekt Kazališne družine „Ivana Brlić-Mažuranić“. Ovaj projekt u vrijednosti 2.497.628,64 kn sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a Europska unija sufinancirala je 85% vrijednosti projekta u iznosu 2.122.984,34 kn dok je iz proračuna Republike Hrvatske izdvojeno 15% vrijednosti odnosno 374.644,30 kn. Svrha je projekta unaprijediti postojeći koncept upravljanja Centrom mladih u Slavonskom Brodu kroz implementaciju modernog modela sudioničkog upravljanja koji je rezultat zajedničkog rada javnog, obrazovnog, civilnog i privatnog sektora, građana Slavonskog Broda i ojačanih kapaciteta svih dionika. Nositelj projekta „KUL centar“ je Kazališna družina „Ivana Brlić- Mažuranić“, a partneri na projektu su: Grad Slavonski Brod kao jedinica lokalne samouprave, Kazališno-koncertna dvorana „Ivana Brlić-Mažuranić“ kao ustanova u kulturi i 4 udruge iz kulture koje koriste infrastrukturu Centra mladih te su prepoznate od mlade i stručne publike – Kino Klub Paluba 7, Udruga za promicanje filmske i glazbene kulture SB film, Udruga Kameleon i Mreža i Fotoklub Kadar SB. Potporu u pripremi i provedbi projekta pruža Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda.

 

Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda inicirala je samu pripremu projektnog prijedloga na način da je okupila umjetničke organizacije i udruge iz sektora kulture i umjetnosti, korisnike prostorija Centra mladih na inicijalnom sastanku na kojem su iskristalizirane potrebe, mogućnosti i potencijali ove građevine za razvoj kulturno-umjetničke ponude za mlade u Slavonskom Brodu. Uz inpute i u suradnji projektnih partnera nastao je projektni prijedlog kojim će se Centar mladih podići na razinu centra za kulturu u kojem će biti održavani raznovrsni kulturno-umjetnički programi po mjeri mladih. Ovaj projektni prijedlog pozitivno je ocijenjen i odobren za sufinanciranje kao jedan od 34 uspješna projekta na području Republike Hrvatske i time se istaknuo među više od 200 projektnih prijava koje su također konkurirale za bespovratna sredstva.

Ovaj projekt nastoji

stvoriti plodno tlo za razvoj Kulturnog centra mladih kroz poboljšanje razine opremljenosti prostora centra za kulturno i društveno djelovanje kao i kroz jačanje kapaciteta svih dionika u sudioničkom upravljanju. Povezivanjem javno-civilnog sektora osigurava se željeni dijalog s ciljem povećanja ponude za mlade i oživljavanja Centra mladih koji nije iskorišten u pravom smislu te riječi.

Zamjenik gradonačelnika grada Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić, prof., poručio je: „Ovaj projekt znači puno, ne samo za Grad i ustanove nego i za udruge iz kulture, ali i za same korisnike koji će na ovaj način dobiti niz zanimljivih sadržaja kojima će moći obogatiti svoje vrijeme i znanje. Znam kako je kroz projekt predviđeno puno zanimljivih aktivnosti i vjerujem kako će dobar dio njih ostati ′živjeti′ i nakon provedbe projekta“.

Kazališne predstave za djecu i mlade, plesne radionice, projekcije, izložbe, čitaonice i slušaonice, seminari i tečajevi, festivali, tribine i debate samo su neke od aktivnosti koje nas očekuju kroz iduća 24 mjeseca. Prava beneficija svega toga je besplatno sudjelovanje na svim aktivnostima pune dvije godine projekta, a pravo sudjelovanja imaju svi bez ikakvog dobnog ili drugog ograničenja.

Nositelj i partneri projekta potrudit će se osigurati dobre sadržaje kako bi svatko našao nešto za sebe. Tako će Udruga za promicanje filmske i glazbene kulture SB film organizirati radionice dokumentarnog filma; Fotoklub Kadar SB organizirat će tečaj digitalne fotografije i javnu tribinu o umjetničkoj vrijednosti fotografije; Kino Klub Paluba 7 organizirat će večeri art filmova koje će podići na novu razinu, a Udruga Kameleon i Mreža pripremit će bogate i zanimljive radionice kreativnog pisanja. Plesne predstave za djecu i mlade organizirat će Kazališno-koncertna dvorana „Ivana Brlić-Mažuranić“, a Kazališna će družina, kao nositelj projekta, upriličiti i organizirati gostujuće predstave te djeci i mladima ponuditi razne radionice na kojima će moći sudjelovati. Sve aktivnosti bit će objavljene na web stranici Kazališno- koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ koja će služiti kao alat za diseminaciju informacija i promocije sudioničkog upravljanja, podizanje javne svijesti i zagovaranja javno-civilnog partnerstva i sudioničkog upravljanja u kulturi.

Projektom   „Kulturni centar mladih – Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu“ mladima se nastoji osigurati dovoljno kvalitetnog sadržaja kako bi svoje slobodno vrijeme provodili učenjem nečeg novog, stjecanjem dodatnih kompetencija i novih prijateljstava koje će im proširiti vidike u različitim područjima te u budućnosti osigurati brojne beneficije.

Trajanje projekta je od 29. 10. 2018. do 29. 10. 2020. godine.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Kazališne družine „Ivana Brlić-Mažuranić“.