Dokumentarac – Čovjek delfin, 2017. R: Lefteris Charitos
01/10/2020
kulcentar (425 articles)
Podijeli

Dokumentarac – Čovjek delfin, 2017. R: Lefteris Charitos

Kino klub “Paluba 7” poziva sve ljubitelje dokumentarnih filmova da dođu na projekciju dokumentarca Čovjek-delfin (Dolphin Man, 2017.)
U filmu se portretira  Jacques Mayol, legendarni francuski ronioc na dah.
Redatelj je Lefteris Charitos.
Uvodnu riječ održat će tajnik Palube 7 Hrvoje Gažo.
Projekcija će se održati 5. listopada 2020. (ponedjeljak) u 20 sati u velikoj dvorani Centra mladih (Ulica Ante Starčevića 11).
Ulaz je besplatan!
 
Voditelj Hrvoje Gažo o filmu:
 “Godina je 1988. i u kina stiže maestralni film Luca Bessona “Veliko plavetnilo”, prekrasno snimljen, s fenomenalnom ambijentalnom glazbom koju je za film o morskim dubinama i roniocima skladao Eric Serra, i sniman na lokacijama širom svijeta, od Grčke, Italije i Španjolske, SAD-a, Djevičanskih otoka pa sve do Perua…
 E sad, svega toga ne bi bilo bez jedne osobe koja je poslužila kao inspiracija za sve to, a to je Jacques Mayol (1927-2001), ronilac na dah, filozof mora, ljubitelj delfina i pobornik teorije o čovjekovom “morskom” podrijetlu… U Bessonovom filmu redatelj je pribjegao poprilično fikcionaliziranoj slici Mayola (a bome i njegovog ronilačkog suparnika Enza) pa će nam u potrazi za odgovorom na pitanje tko je zapravo bio taj Čovjek-delfin bitno pripomoći istoimeni večerašnji film, grčkog redatelja Lefterisa Charitosa…
 Film nas uvlači u Mayolov svijet kroz njegovo putovanje od Mediterana do Japana, od Indije do Bahama i uranja gledatelje u transformativno iskustvo ronjenja na dah. Otkrivamo portret čovjeka koji je dosegao granice ljudskog tijela i uma – ne samo da bi oborio rekord, nego s nadom da će otkriti dublju povezanost čovjeka i mora. Uz naraciju Jean-Marc Barra, glumca koji je uspješno portretirao Mayola u Velikom plavetnilu, film je protkan rijetkom filmskom arhivom od 50-tih nadalje uz zapanjujuću suvremenu podvodnu fotografiju.”
 
Prijava:
 

Facebook komentari
#wpdevar_comment_2 span,#wpdevar_comment_2 iframe{width:100% !important;}
kulcentar

kulcentar

Comments

No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Write comment